A nagy maraton

Hihetetlen, de megtörtént. Épp ma lenne százéves a történet hőse. Teljes neve: Albert Ernest Clifford „Cliff” Young. Farmer volt a messzi Ausztráliában, és arról nevezetes, hogy ő az, aki 1983-ban megnyerte a 875 kilométeres Westfield Sydney-Melbourne ultramaraton versenyt.

Nagy táv, nagy győzelem. Hát még, ha megismerjük őt és a körülményeket. Cliff Young ugyanis 61 éves volt akkor. És futott szinte megállás nélkül öt és fél napon keresztül. Lassabban haladt, mint vetélytársai, viszont ő nem aludt, szemben a többiekkel. Futott és futott. Mindezt gumicsizmában, munkásoveralljában. A krónikák szerint a holtpontokon az a képzelgés segítette át, hogy a juhai után rohan. Még egy érdekesség: édesanyja volt az edzője.

Csodával határos módon nyert tehát, a győztesnek járó tízezer dollárt pedig szétosztotta a mögötte beérkezők között. Hihetetlen, de megtörtént ez is.

Miért van az, hogy mostanság mind gyakrabban egy ultramaraton résztvevőjének érzem magam? Hosszú a táv, nehezített a terep. Gumicsizmák a lábamon. Fáradok. Juhaim nincsenek, akiket kergethetnék. Ám érzem: máig segítesz, Anya.