A pénzromlás virágai (+vérszívók, hőguta)

Érkezik a feleségem az egyik nagy üzletlánc egyik nagy boltjából, és jól felhúzta magát, már messziről látni. Semmi kétség: ma halmozottan hátrányos helyzetbe kerülök, tekintettel a 37 fokos hőségre, az idei szúnyogszezon kezdetére, és a zöldség-gyümölcs árakra, melyek köztudomásúan az egekben járnak. Kész szerencse, hogy az infláció hivatalosan csupán a fele annak, amennyi valójában.

Próbálom nyugtatni nőmet. Mondom: igaz, hogy nagy a pénzromlás, de emlékezz, drágám, a kettővel ez előtti átkosban az infláció szót még leírni sem volt szabad az újságokban, most viszont nyilvánosan bátran beszélhetünk róla, és még a mit sem sejtő (?). virtuális valóság szemüveget viselő pénzügyminiszter közeli felmenőit is emlegetheted emelt hangon. Mindeközben a hajad szála sem görbül.

Na, ez csak olaj a tűzre, mármint, hogy a haját hoztam szóba. „Jobban tetted volna, ha meg sem szólalsz, szerencsétlen, hiszen halvány miniszteri segédfogalmad sincs arról, hogy mi pénzt hagytam három napja a fodrásznál.”

Én persze nem hagyom magam, eltökélt vagyok, jobb kedvre derítem, ha addig élek is! Tájékoztatom hát a jó hírekről a pénzvilágban.

Mert ugye pozitív hangnemben zárult Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása Wasingtonban, a kereskedést a tőzsdék is pluszban zárták. Igaz, igencsak volatilis volt ma a kriptopiac, a bitcoin 30 ezer alá is benézett, ám aztán visszapattant 32 ezer fölé. És ma, közel tíz év után alapkamatot emelt az MNB, ami szinte borítékolható volt … Az európai börzéken pedig enyhe emelkedés látható.

És orra alá dugom az alábbi ábrát, hogy nézze meg, mennyire biztató a helyzet. Mire ő megfenyeget, majd mindjárt felskiccel nekem egy másikat, a nektarinárak emelkedéséről!

Vajon mi emelkedik? A börzebizakodás? Vagy a nektarinár?

Volna még egy-két jó érvem, de belátom, hiába, ugyanis éppen vadul gyéríti a fentebb említett primőr szúnyogokat. Mik vannak! Mostanság őt sokkal inkább csípik, mint engem. Annak idején tehát ösztönösen érdekházasságot kötöttem. Ebből a szempontból, legalábbis.