Al Capone

125 éve született, 1899. január 17-én. Teljes nevén Alphonse Gabriel Capone, alvilági neve volt az Al Capone. Amúgy még „Sebhelyes arcúként” is emlegették. Többnyire reszketve, ám sokan irigykedve.

Amerikai gengszter volt, hírhedt bűnöző, nagy sztár a maga idejében, mely kétségtelenül az ő ideje volt. Az öt legismertebb amerikai egyikeként elsőszámú közellenséggé, mondhatni közrettegetté vált. Nyilván büszke volt erre, nem is kicsit. Mégis úgy határozott, hogy a kedvező profilját mutatja csak a fotósoknak.

A közrettegett mosoly

Azt tartják róla, hogy voltaképpen ő rakta le a mai szervezett bűnözés alapjait. Élet-halál urának számított az alkoholtilalom éveinek Chicagójában, ráadásul meglehetősen cinikus volt: koszorúkat küldött áldozatai temetésére. (Meglehet, e költségeit is levonta az adóalapjából…) Akárhogy is történt, tény, hogy 1924 és 29 között egyáltalán nem adózott. Ez lett a veszte, végül ezért zárták be az Alcatrazba.

Csodával határos: a gengsztervezér ágyban, párnák közt végezte. Születése hónapjában, 1947 januárjában, annak 25. napján.

Alcatraz… A börtönsziget ma már turisztikai attrakció. Néhány ezernyi forintnak megfelelő dollárért látogatható.  Ebben az idegenvezetés is benne foglaltatik, a rövidke, menet-jövet hajóút nemkülönben.

Visszatérés garantáltan még aznap.