Body és Milla

Body (ejtsd: Badi) elegáns kutya, van valamiféle arisztokratikus tartás benne. Én legalább is ilyennek látom. Milláról a saját kutyámról ez, mármint az arisztokratikus tartás, a legjobb indulattal sem mondható el. Más kérdés, hogy ő nem is tart igényt efféle jóindulatra.

Body gyönyörű kutya, Milla muris. Egyikük tenyésztőnél született, másikuk a faluvégen. Tessék kitalálni, melyik melyik.

Nem régen ismerik egymást közelebbről, korábban csak a sétaútjaikon találkozhattak. Mondhatni futólag. Ez annyit tesz, hogy Body, ahogy egy vérbeli angol pointertől elvárható, nagy mozgásigényű, szívesen futkározik. Milla ebben a tekintetben nem (sem) versenyképes vele.

Mert Bodynak, ahogy a nagykönyvben meg van írva, szép hosszú lábai vannak, izmos, ruganyos a teste, marmagassága legalább hatvan centi. Millának nincs marmagassága. Földszintes.

A Body-fajta kutyákat sokáig vadászatokra vitték Angliában, a nyulak felriasztása céljából. Milla ősei sosem vadásztak, érthető, ők feltehetőleg megriadtak volna a nyulaktól.

Szóval elmondható, Body és Milla gyakorlatilag nem ismerték egymást. Mostanáig. Amíg a gazdáik össze nem barátkoztak. Azóta viszont Body és Milla már-már barátnők, együtt járnak tyúknézőbe. Mert tyúknéző is van, nemcsak jégnéző, amit Gabriel García Márquez híres regényéből (Száz év magány) ismerünk, amelyben egy bizonyos Aureliano Buendía ezredest még messzi gyerekkorában apja egy délután elvitt jégnézőbe. (Az ilyen jégnézősdi hamarosan nálunk is divatba jöhet, tekintettel a mostani enyhe, jég- és hószegény telekre.)

A tyúknézés egyébként először Bodynak vált kedvenc programjává. Nemrég Milla is csatlakozott hozzá, hosszan (Body hosszabban) képesek figyelni a drótkerítés mögött élő tyúkkolónia életét, a csibéket, a csirkekorúakat és az éltesebbeket. Kíváncsiak, érdeklődők, s nyilvánvalóan megsértődnének, ha valaki azt állítaná róluk, hogy a leendő csirkepaprikást látják a becses begyesekben. (Az érdeklődés egyébiránt kölcsönös, a tyúkok meg a két kutyát mustrálják belülről, ki tudja, tán mindkét társaság úgy gondolja, állatkertlakókat lát a kerítés másik oldalán.)

A két kutya között tehát alakulóban az igaz barátság. Bodyban semmi rátartiság, Millában semmi kisebbségi érzés. Éljen az ebdemokrácia!