Egy élet. Egy halál

Ma 150 éve született Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megteremtője.

Zseniális, alkotó ember volt, eredetileg vegyész, gyógyszerész. Meg kisfiú, jóval előtte. Zsidó kisfiú. A Heves megyei Ecséd községben látta meg a napvilágot. Egyévesen árvasorra jutott, s apai nagyszüleinél Gyöngyösön nevelkedett, diákoskodott. Érettségi vizsgát is a város ferences gimnáziumában tett, majd 1895-ben a fővárosban gyógyszerész oklevelet szerzett, kitüntetéssel. Két évre rá fölkerekedett, külföldi tanulmányútra indult. Német, francia, svájci és angol városok számos gyógyszertárában megfordult. Mindemellett gyógyszergyári laboratóriumokban a nagyipari gyártás mikéntjét is tanulmányozta.

Hazatérvén, 1901-ben szülői örökségéből megvásárolta Pesten az Üllői út 105 alatti Sas patikát, amelyben laboratóriumot is létesített. Organoterápiás készítményei egyre kapósabbak lettek, ezért 1906-ban Kőbányán megteremtette a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárat.

A gyáralapító

Kísérleteik nyomán olyan külföldön is elismert gyógyszerek születtek, mint például az anyaméh-összehúzó hatású Glandutrin, és az 1912-től máig gyártott világsikerük, a Kalmopyrin.

1914-ben gyárának már 24 gyógyszerszabadalma volt. Külföldön tíz leányvállalatot is alapított, többek között Bukarestben, Zágrábban, Varsóban, Londonban, Milánóban és Saõ Paulóban. Harmincnégy országban épültek bizományi raktárai.

Itthon gyárában családias légkört teremtett, fontos volt számára, hogy dolgozóit nyugodt miliőben, munkakörülményekben tudja.

A fejlődés hosszú éveken át töretlen volt, ám a zsidótörvények miatt legjobb szakemberei külföldre menekültek. Ő maradt, vállalatát nem akarta elhagyni. Később, 1942-ben megfosztották vezérigazgatói címétől, majd ki is tiltották saját gyárából.

Sok évvel később

Életét 1944. december 30-án a nyilasok vették el. A Dunába lőtték, sokadmagával. Hetvenkét éves volt akkor.

Nem sokkal később, 1945 januárjában egy orvos ezredes levélben köszönte meg a Richter gyár áldozatos munkáját, amellyel segítette a katonák gyógyszerrel való ellátását…