Egyszer majd…

Hétszáz trillió (millió milliárd) dollár! Becslések szerint ennyit érhet a fémekben kivételesen gazdag 16 Psyche nevűkisbolygó, amely a Jupiter és Mars között húzódó aszteroidaöv legnagyobb égiteste. (Na, azért ne gondoljunk egy űróriásra, mindösszesen egy nagyjából 226×180 kilométeres szikláról van szó, amely feltehetőleg egy egykori bolygó magjának a darabja.)

Fémekben hihetetlenül gazdag ez az aszteroida, gyakorlatilag vasból és nikkelből áll, és egyszer majd nagyon értékes lehet egy űrbányászati vállalkozás számára.

Ide tartozik ez a friss hír: még ebben az évtizedben újra ember jár a Holdon, s űrállomások meg holdbázis létrehozását tervezik. Az Arizona Egyetem kutatói pedig már készen állnak űrbányászati eljárások kifejlesztésére. Robotok kutatnak majd ritkaföldfémek után a Holdon. (Földfémek? Nem inkább holdfémek?)

Meglehet, hasonló módon zajlik majdan az űrbányászat a 16 Psychén is. Ez azért még odébb van, de már nem elérhetetlen messzeségben. Olvasom: a NASA a Discovery-program keretében jövő év augusztusában egy SpaceX Falcon Heavy-n tervezi elindítani űrszondáját a példátlanul becses égitesthez. A Psyche-szonda 2026 elején állna pályára a kisbolygó körül.

Nos, addig még bőven lesz időm arra, hogy ki-kijárjak a pesti piacokra. Ahol, mellesleg, a gyümölcsárak már ma közel járnak a 700 trillió dollárhoz.