Exbankárok

Noha nagyjából négyszáz évnyire éltek egymástól, érdekesen hasonlít az életpályájuk. Mármint Amerigo Vespuccié és George Eastmané.

Lássuk csak! Először is: bankban dolgoztak mindketten. Amerigo Sevillában és Lisszabonbaban, George pedig éppen az Amerigóról Amerikának elnevezett földrészen. Másodszor: mindketten hosszú útra indultak. Amerigo ugye az Újvilágba, George pedig talán éppen a jó öreg Európába, ahol Amerigo hajdan meglátta a napvilágot. Harmadszor: mindketten épségben hazatértek. Negyedszer: mindketten világhírűek lettek. Amerigo ugye Amerika névadójaként (bejegyzésem 2022. 02. 22-én), Eastman pedig fantasztikus találmánya révén. Őt ugyanis említett utazása során módfelett zavarta, hogy a fényképezés akkori módszerével és eszközeivel nehézkesen tudja megörökíteni a látnivalókat Elhatározza hát, hogy megreformálja a fényképezést. Három év lefogása alatt az úgynevezett nedves üveglemez helyett sikerült is megalkotnia a szárazlemezt. Angliában és az USA-ban is szabadalmat kapott rá. 1885-ben jelent meg a piacon a brómezüst alapú papírnegatív tekerccsel és a hozzá tartozó Kodak masinával. Ezzel tömegeknek tette lehetővé az olcsó és viszonylag gyors fotózást. Hab a tortán: cége egyik vegyésze feltalálta a celluloidfilmet is. Jól tette hát Mr. Eastman, hogy anno hátat fordított a bankszakmának. A 20. század elejére már az USA egyik legtehetősebb üzletembere lett.

Tisztelet hát a két exbankárnak: az 510 éve meghalt Amerigónak és a ma 90 éve eltávozott George-nak! Ha valami csoda folytán most feltámadnának biztosan szelfit készítenének kettesben. Okostelefonnal természetesen.