Hét napom

08. 29. – 09.04.

(Várakozás) Hétfőn, reménytelenül, de nem tétlenül. Várjuk az új rezsicsekkeket, feszülten. Vajon hány számjegyből áll majd az összeg? Hangulatvilágítás, „Én bekapcsoltam – Ő kikapcsolja” játék, oda-vissza, kitűnő hangulatban. Öreg frizsiderünk, némileg sértődötten, nyitott ajtókkal, üzemen kívül helyezve a pincében. És ha már pince: döntés születik födémje hőszigeteléséről, állítólag segít majd a fűtésszámla féken tartásában.

(Kesztyűs kézzel) Kedd. Olvasom, Berlinben, az IFA vásáron az ezernyi kiállító által felvonultatott rengeteg érdekesség, kütyü, a szokásostól néha igencsak eltérő termék közül is „kiragyog” az 1000 euróért vesztegetett öntisztító, okos macskavécé. Ám még őt is kenterbe veri a lengyel gyártmányú fűthető kesztyű, mely a benne lévő elemnek és néhány szénszálnak köszönhetően melegen tudja tartani kezünket.

Gondolom, az alulfűtött-felülspórolt hazai otthonokba is melegen ajánlható…

(Bye-bye, kata!) Augusztus 31. E szép szerdai napon véget ér katás pályafutásom. Jó volt veled, kata. Nem hagyták, hogy a jövőben is egymáséi lehessünk. Lelkük rajta.

Ahol a szükség, ott a segítség. Ugyane napon értesülök arról, hogy hat csillagjegy szülöttjei ragyogó őszre számíthatnak. jelentős összeg ütheti a markukat. Nem kell mást tenniük, mint várni a pénzesőt, ezután gondoskodni arról, hogy a hatalmas summa jó helyre kerüljön. Íme, a szerencsés csillagjegyűek: Bak, Ikrek, Rák, Halak, Kos, Nyilas.

Tán mondanom sem kell, most sem kerültem be Fortuna kegyeltjei közé. Ugrott a kata, és most még ez is…

(Kényszereim) Ma, szeptember elsején kezdeményezem a betéti társaságom megszüntetését. Annak idején kényszerűségből született, ha nem válok számlaképessé, nem lehettem volna versenyképes. A kiadóvállalatok, könyvkiadók, szerkesztőségek így adtak munkát. Tehát kényszervállalkozó lettem.

Most meg kényszermegszüntető. A magamfajta ember mindig két kényszer között éli életét… Szomorú vagyok kicsit. Pedig örülni is lenne okom, hiszen ezentúl már nem kell a Kereskedelmi és Iparkamara bankszámláját hizlalnom a nagybetűs SEMMIÉRT. Kicsi öröm is öröm. Egy kényszerrel kevesebb.

HUMODENT BT… Élt kis híján húsz évet. Béke poraira.

(Ínyencek, híresek) Nem árt, ha széleskörűen tájékozott az ember. Pénteken például megtudom, hogy Tom Crusie nagy szerelmese az angol konyhának, különösen a britek nemzeti eledelét imádja, a fish and chipset, azaz a tőkehalfiét és sült krumplit. Az éhezők viadala színésznője, Jennifer Lawrence csípős spagettit tesz két pizzaszelet közé, és szendvicsként eszi. az amerikai színész, filmproducer és táncos, Channing Tatum a mogyoróvajas-szőlőlekváros szendvicsébe Cheetost is rak. (Utánaolvasok: a Cheetos egy ropogós kukorica puff snack márka.) Az énekes-színésznő Selena Gomez a pattogatott kukoricát nyakon önti Tabasco-szósszal, majd megsózza, ráadásul savanyú uborka levébe mártogatja. Gene Simmon, magyar származású amerikai zenész, basszusgitáros, a Kiss együttes egyik alapítója jégkockát rak a müzlijébe.

Miért, miért nem, a gyermek József Attila híres verse jut eszembe: De szeretnék gazdag lenni, / Egyszer libasültet enni, / Jó ruhába járni kelni, / S öt forintér kuglert venni.

(Versengések) E hétre is jutott belőlük. Szombaton, a tatai Kocsis úti temetőben rendezték meg az V. Országos Sírásó Versenyt. Nagyon üdvös. Nem tudni, mit hoz az élet… (Dehogynem tudni…)

(Ami késik…) Ugyancsak szombati hír: Másodszor is elhalasztotta a NASA az új Hold-program első tesztrepülését. Az Artemis–1 rakéta indítása előtt most üzemanyagszivárgást észleltek. Kínos. A távlati terv egy állandó Hold-bázis létrehozása, majd onnan kiindulva a Mars meghódítása.

Az üzemanyag! Már megint – és nem csak minálunk – vele van baj…

(Előrejelzések) Vasárnapi prognóziscím:„Kettészakad az ország: nem lesz köszönet abban, amit az időjárás tartogat

Kettészakad az ország? Még egyszer? Már megint?

Prognózis, hosszabb távra. A Fővárosi Önkormányzat berkeiben komolyan aggódnak, mivel januárban leállhatnak a villamosok és trolibuszok Budapesten. Eredetileg ugyan az volt a naiv elképzelés, hogy árammal hajtják őket, á2ram nélkül viszont, téli álomra kényszerülhetnek. A pillanatnyi helyzet: a BKV hónapok óta hiába várja, még érvényes ajánlatot sem kap a pályázatán indulni jogosult áramkereskedő cégektől.

Már megint József Attila. Ezúttal Altató című versének négy sora: A villamos is aluszik, / s míg szendereg a robogás / álmában csönget egy picit /-aludj el szépen, kis Balázs.

„Álmában csönget egy picit…”Nagy kérdés: milyen hosszú lesz ez az álom?