Noéra várva

Idill. Önfeledten játszadozik két jegesmedve az alábbi fotókon. Lássuk, melyikünk az erősebb, az ügyesebb? Tegnap te győztél, most viszont, úgy lehet, revansot veszek. Mintha bunyóznának, de nem vérre megy a dolog, nem ám – látszik ez a híres természetfotós, Russel Millner képein.

Laza izmozás, majdhogynem évődés, bemelegítés, mielőtt fókára vadásznának. (Más kérdés, hogy az utódaikat a jégen világra hozó és nevelő fókacsaládok hogyan készülnek föl egy-egy ilyen támadásra. Van-e esélyük egyáltalán…?)

Szóval ártatlan hancúrozás a szolid pankrátorok között. Jó napjuk van, és most érthetően hajlamosak nem gondolkodni a jövőről. Pedig a túlélésüket biztosító „utolsó jeges térségként” emlegetett területen a klímaváltozás miatt gyorsabban olvad a jég, mint ahogy a kutatók korábban gondolták. A medvezsákmány-fókák előbb-utóbb odébbállnak, más élő helyet keresve. (Találnak?) A jegesmedvék azonban hamarosan nagy bajba kerülhetnek. Most még játékosan be-behúznak egymásnak, itt a Hudson-öbölben, az észak-kanadai Arviat városának közelében. A holnapjuk viszont már aggályos. Meglehet, hárítanak, ha egyáltalán érzik a veszedelem közeledtét.

Mi lesz velük?

Mi lesz velünk?

Lesz-e újabb Noé, és ideér-e időben a bárkája?