Pokoljárás, ABC-rendben

Atoll – Egy korallzátonyokból felépült, gyűrűt formázó sziget vagy szigetcsoport.

Bikini atoll – A Csendes-óceánban található, a Marshall-szigetek része. 23 szigetből áll, ezek 594 négyzetkilométernyi lagúnát ölelnek körbe.1946-tól 12 éven át az USA nukleáris kísérleti robbantásainak színtere volt.

Célhajók – Több tucatnyi, nagyobbak és kisebbek. Az első víz alatti atomrobbantás hatásának felmérésére vitték őket a helyszínre, s rendezték háborús alakzatba.

Dráma – Majd mindegyikük tengerfenékre került.

Hatóerő – A bomba 21 kilotonnás volt, ez nagyjából megfelelt a háború végén Nagaszakira ledobott társának.

Helen of Bikini – A víz alatt elhelyezett atombomba ezt a különös nevet kapta.

Indok a kísérletre – A haditengerészet vezetői bizonyítani akarták, hogy hajóik kiállnak egy nukleáris támadást, a flotta sebezhetetlen.

Kudarc – Nyilvánvaló és totális.

LSM-60 – Az első megsemmisült hajó. Alá függesztették a bombát. Valóssággal gőzzé vált és semmivé lett.

Marshall-szigetek, a robbantás után – sugárzó hajóroncsok temetője.

Nagato – Pearl Harbornál 1941. decemberében Jamamoto admirális zászlóshajója volt. Négy nappal a robbantás után, éjszaka merült hullámsírba.

Robbantás – HETVENÖT ÉVE, 1946. július 25-én. Forró gázból álló, a tengerfenéken kapitális krátert keltő hatalmas buborék, kétmillió tonnányi, 1500 méteres vízoszlop, radioaktív, gombaalakú, gomolygó kondenzációs felhő a lagúna felett.

Saratoga CV3 – A második világháború csendes-óceáni ütközeteiben is részt vállalt repülőgép-anyahajó, hét és fél óra alatt, oldalára fordulva süllyedt el.

Sugárzás – Rendkívüli mértékű. A lagúnába és a hajókra is visszaérkező vízfelhőben elérte a halálos dózis 20-szorosát.

Sugármentesítés – Lehetetlen küldetés volt sokáig a hajókon. Harmincnál is többet kellett emiatt elsüllyeszteni.

Szennyezés – A növényekbe, bejutó radioaktív izotópok. hosszú távon felhalmozódnak az emberi és állati szervezetekben, károsítva őket. A kísérlet előtt szándékosan lőszerrel és üzemanyaggal feltöltött, elsüllyedt hajók azóta is szennyezik a vizet.

Tengeralattjárók – Hatan rejtőzködtek a víz alatt. három közülük szintén a tengerfenéken végezte.

USS Arkansas – Csatahajó, a második áldozat. Az első hajó, amelyet egy atombomba valaha is elsüllyesztett.

Végelszámolás – 1962-ig még három ízben teszteltek nukleáris fegyvert víz alatt. Számos más kísérleti robbantásuk számlájára is írható, hogy a Bikini-szigetek meglátogatását most is csak rövid időre ajánlják a turistáknak. Lakosok visszatelepítését máig nem javasolják. A növényekbe bejutó radioaktív izotópok. hosszú távon felhalmozódnak az emberi és állati szervezetekben, károsítva őket. Teljes népesség: kilenc fő (2011-es adat).