Somewhere Over the Rainbow…

Száz éve, 1922. június 10-én jött világra Judy Garland amerikai filmsztár, énekes. Szárnyalt magasban, majd megjárta a poklokat is.

Minesotába, angol-ír-skót gyökerű baptista családba érkezett, a Frances Ethel nevet kapta a keresztségben. Gyerekszínészként több darabban játszott színpadon, s már akkor fényes pályát jövendöltek neki. Nem egészen így alakult.

Tizenéves volt, amikor a Metro-Goldwyn-Mayer szerződéssel kínálta meg. Gyors egymásutánban húsznál is több filmet forgattak vele, egyik gyermekkori partnere Mickey Rooney volt. Épphogy csak tizenhét éves lett, amikor utolérte a világhír: megkapta az Óz, a csodák csodája című, két Oscar díjjal is jutalmazott, 1939-ben készült kultikus filmben Dorothy szerepét. (Volt, aki ellenezte ezt a döntést, korához képest mellben túlságosan erősnek ítélve őt.)

Már korábban is szedett gyógyszereket, és szereplőtársaihoz hasonlóan a film forgatásán rendre adrenalint kapott, hogy ébren tartsák, utána meg benyugtatózták, hogy el tudjon aludni. Mindezek tetejében neki még diétás tablettákat is kellett szednie, súlya megtartása végett. Élete később is hasonlóan hajszás maradt, s a negyvenes évek végén ezt már csak ajzószerek segítségével viselte el, inni kezdett, öngyilkosságot is megkísérelt. Botrány botrányt követett, 1950-ben szerződést bontottak vele. Visszatérési próbálkozásai később kérészéletűek voltak, depressziókba süllyedt, drogfüggő. lett. Magánélete is megsínylette mindezt, öt házassága futott zátonyra. Mindössze két héttel élte túl a negyvenhetedik születésnapját. Nem sokáig ragyogott rá az a filmben megénekelt szivárvány.