Sorsfordító áprilisok

A híres angol komikus, Benny Hill épp 30 éve, 1992. április 19-én távozott az élők sorából. Mondhatni: elsiette kicsit. A BBC-ből már igencsak kikopott egykori televíziós sztár címére ugyanis épp aznap hozott a posta egy új szerződést a Központi Független Televíziótól. Nos, ő ment el korán, vagy a „felmentő sereg” érkezett későn?

Másik eset. A nylon feltalálója, Wallace H. Carothers amerikai vegyész kereken 85 éve, 1937. április 29-én búcsúzott el az élettől. A nylon pedig egy év múlva mutatkozott be a nagyközönségnek, és indult diadalútjába az egész világon. Csak remélni lehet, hogy Mr. Carothers abban a reményben, sőt, hitben hunyta le végleg szemeit, hogy szeretett nylonja ekkora karriert fut majd be.

Thor Heyerdahl norvég utazó-felfedezőnek viszont még életében megadatott a siker. Kon-Tiki nevű, saját kézzel ácsolt tutaján, 101 napos út végén szerencsésen célba érhetett Polinéziában. Pontosan 75 éve, 1947. április 28-án indult vakmerő, kalandos útjára. Heyerdahl éppen most 20 éve, 2002-ben, ugyancsak áprilisban, pontosabban a hónap 18. napján, 88 évesen hajózott el a túlvilágra.

Április… április… április! Sorsfordító hónap! Ne legyen azonban kétségünk, kezdve januárral, végezve decemberrel, társai mindegyike hasonló sorsfordító képességekkel bírtak, bírnak. Mert a sors már ilyen. Sűrűn fordul. A kérdés csak az: melyik irányba.