Szerencse lánya

Ma 135 éve, 1887. október 2-án született Violet Constance Jessop ír ápolónő, aki arról nevezetes, hogy három hajókatasztrófát is túlélt. (Bezzeg legtöbbünknek egyetlen egy sem jut…) A Nagy Túlélő mindannyiszor nővérként dolgozott a hajókon.

1911. szeptember 20-án ő is ott volt az Olympic óceánjáró fedélzetén, amikor az összeütközött a HMS Hawke hadihajóval. Az Olimpicnek, noha súlyosan megsérült, sikerült visszatérnie Southampton kikötőjébe. Violet épségben maradt.

Egy év múlva a Titanicnak egy jégyhegy lett a végzete. Violet – hála a 16-os számú mentőcsónaknak – egyike volt a túlélő keveseknek.

A harmadik, csodával határos megmenekülése 1916 novemberében történt. Akkor azon a Britannicon szolgált, amely a görög Lemnosz szigetének közelében aknára futott és egy órán alatt elmerült a hullámsírban.

De visszatérve a Titanicra, és gyilkosára. Ki tudja, meddig lesznek még jéghegyek bolygónkon. Ez a globális túlmelegedés… ez lesz csak az igazán nagy katasztrófa. Violet szíve mindenesetre nyolcvanhárom évnyi szüntelen szolgálat után úgy döntött, ő ezt meg nem várja. Megszűnt hát dobogni. 1971. május 5-ét mutatott akkor a naptár.

Violet, szolgálatban