Színes élet

Napra pontosan fél évszázada, 1973. április 8-án halt meg. Pablo Picassóról van szó. A spanyol festő, grafikus, szobrász, a huszadik század egyik képzőművész zsenije Malagában jött világra, 1881. október 25-én. Pablo Ruiz y Picasso néven anyakönyvezték.

Fiatalkori önarckép

Istenáldotta tehetség volt, tizenhárom évesen már kiállítását csodálhatták a szerencsések, három évre rá a híres madridi királyi akadémia hallgatója lett. E ritka karrierkezdet nem igazán szédíthette meg, mert hamar hátat fordít az intézménynek, inkább a nagy elődök (Velázquez, el Greco és Goya) remekeit tanulmányozta a Pradóban.

A huszadik századot már párizsiként kezdte. Kék korszakának képein a nincstelenek, az anyaság és a magány jelentek meg.

Az öreg gitáros

Rózsaszín korszakának szereplői pedig sokszorcirkuszi artisták, koldusok, prostituáltak voltak.

Ülő harlekin

1908-ban hátat fordított a perspektivikus ábrázolásnak, szürrealizmus közeli művei is születtek. Formabontó, provokatív képe az Avignoni kisasszonyok.

Avignoni kisasszonyok

Megfestette híres Guernicáját, a polgárháború alatt a köztársaság pártján állt. Később kommunista párttag lett. 1956 őszén fölemelte szavát a magyar forradalom mellett.

Guernica

Írt is, színpadképeket és díszleteket is tervezett, belekóstolt a szobrászatba, élete vége felé kerámiával is foglalkozott.

Élete során sok kapcsolata volt, kétszer is nősült, négy gyereke született.

Idősen