…tititi-tátátá-tititi…

S.O.S. Vészjelzés végveszélyben. Kétségbeesett segítségkérés. Utolsó esély halálos fenyegetéskor. Hullámsírba tartó hajók sürgető könyörgése a halál torkából. Mentsetek meg! Mentsetek meg! Morzejelek az életben maradásért.

S.O.S.

Save Our Souls – Mentsétek meg lelkeinket.

Save Our Ship – Mentsétek meg a hajónkat.

Stop Other Signals – Szüntessetek be minden más jelzést.

Send Our Savior – Küldjétek a megmentőnket.

Kezdetben, nagyjából egy évtizeden át még nem ezt az S.O.S. jelzést használták, hanem egy másikat, a C.Q.D.-t. (Come Quick Danger – Jöjj sietve, veszélyben vagyunk.) Hangzásban: …tá-ti-tá-ti-tátátá-titi… Csakhogy ez bonyolultabb volt, nem elég feltűnő, hosszas, nehezebben érthető. Ezért aztán 115 éve, az 1906. november 3-ai berlini rádiókonferencián. az egyszerűbb, egyértelműbb S.O.S.-t fogadták el nemzetközi szinten.

Egy ideig azonban még mindkét jelzést használták. Ez a helyzet hozzájárult a Titanic tragédiájához is. Amikor a hajó rádiós tisztje segítséget kért, jóhiszeműen úgy vélte, ha mindkét jelzést felváltva adja, nagyobb esély lesz rá, hogy felfogják őket. Tévedett. Több rádiós fogta ugyan a jelzést, de csak töredéküket hallva, azt hitték, hogy egyszerű táviratról van szó. A Titanic katasztrófája után a C. Q. D. jelzést örökre elvetették.

Nézem a telefonomon az ÉletMentő ikont. Rábízom magam. Ő az én privát S.O.S.-em.