Tündéri Vic, ragyogó Sophie

Régen volt már az, amikor házibulikba jártam. Meg kell valljam, nem űztem sportot belőle. Kisiskolásként még az alföldi városkában, Törökszentmiklóson éltem. Középiskolába aztán a húsz kilométerre lévő megyeszékhelyre, Szolnokra kerültem. Elsősként kollégista voltam (huszonnyolcan a szobában, emeletes vaságyak, lemezszekrények, délelőtt tanórák, délutánonként szilencium, kimenő- és kedvezménymegvonások). Utána három éven át bejáróként már belekóstolhattam a szabadságba, de kora hajnali kelésekkel, futással az állomásig, ahová általában egyszerre érkeztem a nagy, 424-es mozdony vontatta vonattal. Nemegyszer oly sok utas volt, hogy mi, miklósi diákok, kiszorultunk a kocsi nyitott peronjára, hozta-vitte a szél a havat. Orient Express… Délutánonként utaztam haza, emlékszem, 2 óra 43 perckor, 4 óra 20-kor vagy 6 óra 50-kor indulhattam vissza Szolnokról. Kezdetben tanulószobás voltam, majd hamarosan felmentést kaptam ez alól, tekintettel jó jegyeimre, és a matematikai háziversenyeken szerzett érdemeimre. Hétvégeken és a vakációkban rengeteget fociztam, később udvarolgattam, a házibulikra, ha lettek volna is, időm nem maradt. Később Pesten, műegyetemista éveimben el-elmentem ilyen bulikba, de akkortájt is inkább a zártkörű, értsd kétszemélyes találkákat preferáltam.

Mindez most azért jut eszembe, mert olvasom a hihetetlen, de igaz hírt: két nap múlva ötvenöt éves lesz Sophie Marceau, aki a Házibuli című film sírós-nevetős, de leginkább szerelmes kamaszlányát, Vic Berettont alakította. (Marceau 1966 novemberének 17. napján látta meg a napvilágot, hát persze, hogy Párizsban.)

Maga a film is negyvenegy éves már, 1980-ban készült, Vic 13 éves, amikor megismerjük, és pont 14, amikor, szülinapi buliján elbúcsúzunk tőle. Épphogy csak túl van az első szerelmen, ám a záró képsorokban már egy újabb sráchoz simul tánc közben. Igen, ő a második első.

Később aztán Marceau-t Bond-lányként is láthattuk a mozivásznon, az ügyeletes 007-es oldalán-ágyában. Házibulizóként jobban tetszett. Apropó: vajon a filmbéli, tündéri Vic lehorgonyzott-e a második srácnál? Kétlem. A valódi válaszért azonban meg kell majd néznem a Házibuli folytatódik című mozit.

Addig is, boldog születésnapot, kedves Sophie! Semmi az az ötvenöt év! Nekem elhiheted.