Bodorka – évünk hala

Hurrá, megvan 2022 hala! A minálunk eddig is igen kapós pontyféle, bodorka (Rutilus rutilus) meggyőző fölénnyel utasította maga mögé riválisait. A beérkezett 4155 szavazat 55 százalékát kapta, a második helyezett széles durbincs csak 25, a harmadik bagolykeszeg pedig mindössze 20 százalékát gyűjtötte össze a voksoknak.

Azon túl, hogy a hazai álló- és folyóvizekben gyakori bodorka neve rendkívül kedves, külleme is fölöttébb megnyerő. Termete inkább kicsi, mint nagy, alsó úszói jobbára rőtes-pirosas színben pompáznak. Emiatt, és narancsszín szemgyűrűje okán is mostanáig összetéveszthető volt a vörösszárnyú keszeggel. Mondom, mostanáig, mert ezentúl AZ ÉV HALA cím birtokában kétségkívül délcegebb lesz a tartása.

Gasztronómiai értéke is nagy a boldogult bodorkának, közérthetően: bitang jóízű – bár ez őt abban a beirdalt, paprikás lisztben megforgatott és jól átsütött állapotában már aligha vigasztalja.

Összefoglalva:a bodorka méltán lett 2022 hala.  Gratulálok neki, és remélem, e most induló évünk hozzá lesz hasonló. Ha szálkás is, azért ízletes.