Hej, barázdák!

Engem szerencsére (sajnos) már nem érint. Az autógumik barázdáinak mélysége. Idestova tíz éve már, hogy „Jobb a békesség” jeligére megváltunk szeretett Cliónktól.
De miket beszélek! Még hogy nem érint már a barázdamélység dolga! Igaz, eladtam az én kocsimat, az összes kerekével, s azok valamennyi barázdájával együtt, ám attól még milliószámra futnak autók hazánk útjain, s számomra gyalogosként (szó szerint) létfontosságú, hogy mi a helyzet az ő barázdáikkal. Mert ha a téli gumijukon kisebb a mélységük négy milliméternél, már könnyen bekövetkezhet az úgynevezett vizes felúszás, meg is csúszhatnak fékezésnél, én meg ugye, ott a zebrán…
Olvasom, hogy van egy végtelenül egyszerű módja a barázdamérésnek. Elég hozzá egy százfontos érme, melynek pont négy milliméter széles az ezüstszínű karimája. Egyszerűen be kell helyezni a gumi barázdájába, és ha kilátszik ez az ezüstszínű karima, a barázda mélysége bizony kisebb a megkívánt négy milliméternél. Ajánlatos gumit cserélni.

Ennyi az egész. Tessék bízni százforintosunkban, és ezúttal kéretik nem kételkedni pénzünkben (értékállóság, euro-forint árfolyam, vásárlóerő…)

Az egy másik szempont, más értékmérő. Nem vitatom, van persze, némi köze a barázdáinkhoz. Már amelyek a homlokunkon szaporodnak.