Okosságok

Gondolkodj, miközben exponálsz!

Munkácsi Márton

Munkácsi a modern fotózsurnalizmus egyik megteremtője volt. Kolozsváron érkezett az életbe, 125 éve, 1896. május 18-án. Kezdetben szobafestő inas volt, majd újságíró. verseket is publikált, első fényképezőgépét maga készítette el. Tehetséges portréfotós (a Színházi Életnek dolgozott), de sportfotózásban, sőt szociofotózásban is remekelt.. Származása miatt 1934-től Amerikában alkotott. Ő volt az első divatfotós, aki modelljeit kivitte a szabadba, hogy életszerű szituációkban fényképezze őket.

A humor az elhagyás művészete – nem tűr meg egyetlen fölösleges mozzanatot, mondatot vagy szót sem.

Gádor Béla
Gádor Béla

Újságíró, humorista, József Attila-díjas író, a Ludas Matyi felelős szerkesztője, főszerkesztője volt. 115 éve, 1906. május 22-én, Nyíregyházán látta meg a napvilágot. Vígjátékokat, kabarétréfákat, köteteket írt, humoreszkeket, jeleneteket, filmforgatókönyveket, sokak élvezetére.

Az átlagember boldogtalanná válik, ha öncsalásából kizökkentjük.

Henrik Ibsen

Ibsen jeles norvég drámaíró volt, 115 éve, 1906. május 23-án hunyt el. Gyengén érettségizett, egyetemre nem vették fel. Pályája versekkel indult, a magyar forradalom és szabadságharc is megihlette (Til Ungarn). Nagy művei: Brand, Peer Gynt, A császár és a Galileus, Nóra, Kísértetek, A vadkacsa, Hedda Gabler. Fő témái a polgári élet álságos hazugságai, az érzelmek torzulása. Hazánkba is járt, megnézte a Nóra bemutatóját, s állítólag nem maradt közömbös a címszereplő Jászai Mari iránt.