Bosszúra fel!

Közeledünk a Valentin-naphoz, amely, mint tudjuk, a boldog szerelmesek örömére szolgál. Szolgálna. Bizony, jogos a feltételes mód, mert úgy fest, hogy mostantól a boldogtalan megunt, elhagyott, rászedett, bosszút állni vágyó szerelmesek kedvébe is járnak majd ekkortájt. Meglehet, persze csak az új szolgáltatás megszületését időzítik erre a Valentin napra, később bármely más napon működhet. Mert van rá igény.

Miről van szó? Egy legalábbis bizarr ötletről, melyet az egyik angol állatkert pihent agyú marketingese eszelhetett ki. Nem minden alap nélkül az a feltevése, hogy rosszul végződő kapcsolatok kárvallottjai szívesen megtorolnák a velük történteket, már csak azért is, mert szerelemkárra még nem szerződnek a biztosítók.

Igen, egy jóízű revansért megadnának mindent. Na jó, nem mindent, de mondjuk kétezer magyar forintnak megfelelő angol fontot mindenképpen. Ennyit kell fizetniük, hogy az illető állatkert a méltatlan exükről egy csótányt nevezzen el. Óriási! És ha már lúd (csótány), legyen kövér: a bosszúszolgáltatást az élet más területeire is kiterjesztik majd nyilván, virtuálisan, utólagosan belerúghatunk így egykori főnökünkbe is, vagy arra érdemes fapapucsos, vagy a lépcsőházat folyton folyvást intenzív kelkáposztafőzelék-illattal elárasztó, esetleg szimplán csak ellenszenves szomszédunkba, akár többükbe is egyszerre. (Azt a kétezer forintnak megfelelő összeget természetesen fejenként kell leperkálnunk.) A lehetőségek tehát nem ismernek határt.

E módszer alkalmas elégtételvételre, majd pedig a megnyugvásra. Ja, és az összegyűlt, várhatóan nem csekély summát az állatkert négy lábú, kopoltyús, szárnyas, csúszómászó és más lakóinak jóllétére fordítanák.

Remek. Már csak néhány kérdésem maradt:

  • Nyilvántartják-e az állatkertben a csótányokat?
  • Korábban nem volt nekik nevük?
  • Elég színes-e az állatkerti paletta? A közutálatnak örvendő konyhai csótány mellett szerepel-e a készletben például argentin csótány is? Vagy német? Vagy az éjszakánként aktív amerikai? Vagy a lapp erdei-, más néven repülőcsótány? Vagy a különleges, madagaszkári bütykös csótány? Vagy az ausztráliai orrszarvú csótány, mely napi étlapján az eukaliptuszt favorizálja?
  • Születik-e valamiféle oklevél is a névadásról?
  • És ki kapja? A befizető? A névadó? A csótány? Esetleg mindhárman?
  • Egyetlen csótány hány nevet kaphat?
  • Magát a kiszemeltet megkérdezik majd, hogy elfogadja-e a vélhetőleg szégyellni való nevet?
  • Végül valamely csótány érdemtelen exének nevével vajon embert tisztelnek-e meg?

Zárásul egy jó hír: a Földön élő 4800 csótányfajból nálunk mindössze 14 fordul elő.

És egy rossz hír: egyelőre…

A vészhelyzetben sziszegő hangot hallató, megtermett madagaszkári bütykös csótány házi kedvencként is népszerű
Hazánkban is egyre terjed a repülni tudó, mindenevő lapp erdeicsótány. Specialitása, hogy nappali életet folytat
Egy csótány szemében nincs szebb egy másiknál, de az ausztráliai orrszarvú csótány az egzotikus rovarok szerelmeseinek is kedvence