Haladgatunk…

445 éve, 1577. december 13-án indult világkörüli útjára Plymouthból egy angol tengerész, bizonyos Francis Drake. Csakhogy akkorramár jóval több volt, mint egy egyszerű tengerész, sokra vitte. Messzire jutott a karrierlétrán, lett először kapitány, majd navigátor, még később felfedező, de parancsnokolt rablóhajót is, végül aztán szédítő magaslatokba emelkedett, helyettes admirálissá és politikussá vált, 1581-ben Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, és attól fogva Sir Francis Drake-ként illett és volt ajánlott emlegetni őt.

Nemzeti hős vagy kalóz?

Eredetileg öt hajóval kelt útra azon az emlékezetes decemberi napon, ám Afrika partjainál – ha már arra járt – „szerzett” egy hatodikat is, biztos, ami biztos. Három évébe telt, mire megkerülte a Földet.

Drake útja a világ körül
Nem volt egy életbiztosítás…

Két decemberi nappal korábbal, ám 390 évvel később, 1967. december 11-én (vagyis most 55 éve) mutatták be a legendás angol-francia szuperszonikus utasszállító, a Concorde prototípusát, amely a hangsebesség kétszeresével tudott repülni. Valamicskét gyorsabb volt tehát, Sir Francis hajóinál.

A Concorde

Ily sokat haladt hát időközben a világ, és még azóta is hihetetlen módon, annyi más téren is, mint tudjuk. És mi jöhet még! Nem kizárt, hogy Sir Francis valamely kései leszármazottja egy leendő Mars-expedíció résztvevője lesz majd. Csak nehogy űrkalóz váljék belőle.

Menő jövő